Ontwerpproces
De eerste stap in het maakproces is het onderzoeken wat de identiteit, het verhaal, van de persoon, de organisatie, dan wel het verhaal van de fysieke ruimte. Het verhaal gaat over wat belangrijk is voor die persoon, die organisatie of voor die fysieke ruimte.
Wat zijn de kernkwaliteiten en kernwaarden van die plek of die organisatie? Wat is de betekenis van die plek of die organisatie?
Wat is het verhaal van de persoon?
Wat is het verhaal dat naar buiten toe moet worden uitgedragen?


Verbeelding van het verhaal
De tweede stap is zoeken naar de verbeelding van het verhaal.
Welk technieken en type beelden brengen het verhaal goed naar voren?
Welke beelden kunnen worden gecombineerd?
Wat moet nog worden toegevoegd?


Vorm en techniek
De derde stap is het bepalen van de vorm.
In welke vorm moet het verhaal worden verbeeld?
Hoe ziet dat er dan uit?
Is het een naambordje, een glasornament, een tableau, glaskunstwerk, een zitelement of glasfoto stoeptegel in de openbare ruimte?
Soms is de vorm van het object al in de eerste stap bepaald. Op basis van de gekozen vorm wordt bepaald welke techniek hierbij het beste past: fusen, glasblazen of glasfototegels.

 

 

Vervolg ontwerpproces glasfototegels.


Foto’s
Indien gekozen wordt voor de techniek van glasfototegels bestaat de vierde stap uit  het uitzoeken van de  van de foto’s die de verbeelding gaan weergeven. Het kunstwerk en de foto’s worden in principe door ons gemaakt. Foto’s kunnen echter ook door de opdrachtgever worden aangedragen.

 

Artistieke verwerking
De vijfde stap is het maken van het artistieke ontwerp.
Bij het maken van het artistieke ontwerp kunnen meerdere foto’s en tekeningen worden gebruikt. Door bewerking van het beeldmateriaal  komt de gewenste verbeelding van het verhaal tot stand.

 

Productie
De zesde stap is het maken van het object.
Bij glasfoto tegels wordt het ontwerp in de vorm van een folie op glas aangebracht en in de oven verhit. Afhankelijk van dikte en soort object wordt het object meerdere keren verwarmd in de oven. Nadat de ovenwerkzaamheden zijn verricht worden, afhankelijk van het soort object, nog een aantal andere werkzaamheden verricht. Hieronder kunt u een aantal ontwerpen bekijken.